Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelere CE Belgesi verilmesine ilişkin kural ve esaslar 2014/28/EU sayılı yönetmelikte açıklanmıştır. Avrupa Birliği’nin bu yönetmeliği ülkemizde 2017 yılında çıkarılan “Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi, Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile kabul edilmiştir. Söz konusu yönetmeliğin kapsamına giren ürünleri üreten firmaların uyumluluk doğrulama, belgelendirme, etiketleme, piyasaya arz, gözetim ve denetim gibi konularda 2014/28/AB sayılı yönetmeliği referans alması gerekmektedir. Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler CE Belgesi, firmaların bu ürünleri AB pazarına sunmasının en önemli ön koşullarından biridir. Ayrıca yönetmeliğin ülkemizde de uyumlaştırılması ile firmalardan iç piyasaya erişim noktasında da CE Belgesi talep edilmektedir.
Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler CE Belgesi, ürünlerin gerekli temel emniyet, sağlık, çevre ve güvenlik koşullarını sağladığını göstermektedir. İlgili yönetmelik bu maddelerin üreticileriyle birlikte yetkili temsilci, dağıtıcı, onaylanmış kuruluş vb gibi paydaşlara ait görev, yetki ve sorumlulukları da açıklamaktadır. Kapsama dahil olan ürünleri üreten firmalar bir onaylanmış kuruluş gözetiminde test, onay, doğrulama ve denetim gibi aşamalardan geçerek CE Belgesi almak zorundadır.
Yönetmeliğe göre CE Belgesi alınması gereken maddelerden bazıları şunlardır:
Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelere ilişkin 2014/28/AB sayılı yönetmelik her bir ürün grubuyla ilgili detayları ve karşılaması gereken kriterleri açıklamaktadır. Her bir madde, üretim ve nihai kullanım aşamalarında temel olarak insan sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Bunun için yönetmelikte açıklanan emniyet ve güvenlik gereksinimleri karşılanmalı ve doğrulanmalıdır. Bu gibi genel gereksinimlerin yanı sıra her bir ürün grubu için birtakım özel gereksinimler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
2014/28/AB sayılı yönetmelikle ilgili tüm konularda NVA ile iletişime geçebilirsiniz.
2014/28/AB sayılı yönetmelik içerisinde üreticilerin ürünlerini nasıl doğrulaması gerektiğine ilişkin kural ve esaslar yer almaktadır. Buna göre ürün tipi, modeli, belgelendirme kapsamı, onaylanmış kuruluşun sürece dahil olma seviyesi vb gibi faktörlere bağlı olarak takip edilmesi gereken farklı uygunluk değerlendirme prosedürleri bulunmaktadır. AB tip değerlendirme, iç imalat kontrolleri, ürün kalite güvencesi, ürün doğrulama ve birim doğrulama vb gibi prosedürleri esas alan farklı modüller (B, C2, D, E, F, G) çerçevesinde CE Belgesi alınabilmektedir. Her bir modülde üretici firmanın ve onaylanmış kuruluşun yapması gereken çalışmalar farklılık göstermektedir. NVA ile iletişime geçerek süreci hangi prosedür kapsamında sürdürmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelere CE Belgesi alırken yapılması gereken diğer önemli çalışmalardan bazıları şunlardır:
Belgelendirme süreci tamamlandıktan sonra onaylanmış kuruluş tarafından piyasa gözetimi bağlamında denetleme ve inceleme süreçleri devam edebilmektedir. Üretici firmaların başta üretim olmak üzere ambalajlama, etiketleme, depolama, dağıtım vb gibi süreçlerde yönetmeliğe bağlı kalması gerekmektedir. NVA ile iletişim geçerek belgelendirme süreci ve sonraki adımların tamamında yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.