Birçok farklı endüstirde kullanılan sıcak su kazanları AB’nin 92/42/EEC sayılı yönetmeliği doğrultusunda CE Belgesi alınarak piyasaya sürülmektedir. 92/42/EEC Sıcak Su Kazanları Yönetmeliği, bu ürünlerin sahip olması gereken olması gereken minimum teknik, performans, çevresel ve sağlık gereksinimleri açıklamaktadır. Bu mevzuat ülkemizde 2008 yılında çıkarılan “Sıvı ve Gaz Yakıtlı Yeni Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmelik” ile aynen kabul edilmiştir. Buna göre AB pazarına sıcak su kazanı ihraç etmek firmalar, ürünleri için 92/42/EEC sayılı yönetmelik doğrultusunda CE Belgesi almalıdır. Aynı şekilde iç piyasaya ürün arz etmek isteyen firmalar da bu yönetmeliğin gerekliliklerini karşılamalıdır.
Yönetmelik, sıcak su kazanı CE Belgesi almak isteyen firmaların yükümlülüklerini; ayrıca onaylanmış kuruluşların ve Bakanlığın görev ve sorumluluklarını açıklamaktadır. Ayrıca hangi ürünlerin sıcak su kazanı CE belgelendirme kapsamına dahil olduğunu ve ürünler için ne tür testlerin, analizlerin ve doğrulama çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bu bağlamda 92/42/EEC sayılı sıcak su kazanı CE belgelendirme yönetmeliğinin kapsamını şöyle özetleyebiliriz:
Ø Kazanların nominal gücü 4 - 400 kW arasında olmalıdır.
Ø Kazanların kullandığı yakıtlar sıvı ve gaz formunda olmalıdır; katı yakıtlı kazanlar yönetmeliğin kapsamında değildir.
Ø Bir veya birkaç defaya mahsus değil, sürekli olarak üretilen ürünler kapsama dahildir.
Ø Hızlı sıcak su hazırlayan kazan modelleri yönetmeliğin gerekliliklerinden muaftır.
Ø Biyogaz ve/veya atık gaz kullanarak çalıştırılan kazanlar için sıcak su kazanı CE Belgesi verilmemektedir.
Ø Temizlik, bina ısıtma vb gibi amaçlar için üretilen kazanlar yönetmelik kapsamında değildir.
CE Belgesi almak isteyen kazan üreticilerinin şu koşullarda bazı verimlilik testleri yapması gerekmektedir: Ortalama 70oC’lik kazan suyu sıcaklığında, %30 kısmi yükte ve nominal güç koşullarında.
92/42/EEC sayılı yönetmelik doğrultusunda sıcak su kazanları CE Belgesi almak isteyen firmalar için birkaç farklı uygunluk değerlendirme prosedürü bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Ø AT Tip İncelemesi - Modül B
Ø Tipe Uygunluk - Modül C
Ø Üretim Kalite Güvencesi - Modül D
Ø Ürün Kalite Güvencesi - Modül E
Alınacak CE Belgesi’nin kapsamı ve hangi prosedüre göre belgelendirme yapılacağı her bir sertifikasyon programı için farklı olabilmektedir. Kazan üreticilerinin bu konuda en doğru kararı verebilmek için mutlaka danışmanlık firmalarından destek alması tavsiye edilmektedir.
Öncelikle belgelendirme sürecinin onaylanmış kuruluşlarla beraber yürütüleceğini belirtmekte fayda var. Firmalar, ürünle ve/veya üretim süreçleriyle ilgili yönetmelikte belirtilen gereklilikleri karşılayıp sorumlulukları yerine getirdiği takdirde onaylanmış kuruluşa başvuruda bulunarak belgelendirme adımlarına geçiş yapabilir. Onaylanmış kuruluşa başvuruda bulunmadan evvel tüm çalışmaların bir danışmanlık firmasının gözetiminde yapılması tüm süreci hızlı, kolay ve en önemlisi de çok daha düşük maliyetli hale getirecektir.
Sıcak su kazanı CE Belgesi için hazırlanması gereken en önemli doküman elbette teknik dosyadır. Bu dosyanın içerisinde ürünün kendisi, firma, üretim süreci, test ve analizler vb gibi birçok teknik ve idari bilgiler ve belgeler yer almaktadır. Bunlardna bazıları şunlardır:
Ø Ürün ve ürün bileşenlerine ait teknik bilgiler (teknik resim, montaj şeması, elektrik ve mekanik özellikler vb)
Ø Ürün kullanım ve/veya tamir/bakım kılavuzu
Ø Firmaya ait adres, iletişim, ticaret sicil gazetesi vb gibi bilgiler
Ø Ürünle ilgili kullanılan tüm standartlar ve yönetmelikler
Ø Yapılan test ve analizlerin raporları
Onaylanmış kuruluş teknik dosya incelemesinin yanı sıra üretim hattını ve firmanın diğer birimlerini yerinde denetleyebilmektedir. Tüm adımları başarıyla tamamlayan firmalara sıcak su kazanı CE Belgesi verilmektedir.