Basit basınçlı kapların temel sağlık ve güvenlik gereksinimleri ve CE Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar 2014/29/EU sayılı direktifte açıklanmıştır. Bu direktif ülkemizde 2016 tarihinde yayınlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği ile kabul edilmiştir. Avrupa pazarına ürün arz etmek isteyen üreticiler 2014/29/EU yönetmeliğine göre basit basınçlı kaplar CE Belgesi almak zorundadır. Ülkemizde çıkarılan yönetmelik doğrultusunda yerli üreticilerin de iç piyasa gerekliliklerini karşılamak için belge alma yükümlülüğü bulunmaktadır. 2014/29/AB sayılı yönetmelik, basit basınçlı kap tanımına giren ürünlerle ilgili sağlık, güvenlik, çevre, emniyet vb gibi konulardaki asgari kriterleri açıklamaktadır. Üreticiler bu kriterleri karşıladıklarını onayladığı takdirde CE Belgesi başvurusunda bulunabilmektedir.
Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği, üretici firmaların yanı sıra yetkili temsilci, distribütör, ithalatçı,, dağıtıcı, onaylanmış kuruluş ve diğer paydaşların görev ve sorumluluklarını açıklamaktadır. Ayrıca, belgelendirmenin hangi uygunluk değerlendirme prosedürlerine göre yapılacağını ve bu prosedürlerin detaylarını anlatmaktadır. Uygunluk değerlendirme prosedürleri, belgelendirme yapılacak ürünün temelde çalışma basıncı ve hacim değerlerinden yola çıkılarak belirlenmektedir. Farklı basınç x hacim değerlerine göre farklı belgelendirme adımları takip edilmektedir.
Yönetmelik kapsamında belirli özelliklere sahip kaplar için CE Belgesi düzenlenmektedir. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
Radyoaktif özelliği bulunan, nükleer kullanım amacıyla üretilmiş, gemi ve uçaklarda kullanılmak üzere tasarlanan kaplar ve yangın söndücüler 2014/29/AB sayılı yönetmelik kapsamında değildir. Çalışma basıncı (PS) ve hacim (V) değeri 50 bar x L’yi geçen kaplar yönetmelikte açıklanan temel güvenlik kriterlerini karşılamak zorundadır. Bu değerin altında kalan kaplar genel geçer mühendislik prensiplerine uygun olarak tasarlanır ve üretilir.
2014/29/AB sayılı yönetmelik doğrultusunda farklı PS x V değerlerine göre farklı uygunluk değerlendirme prosedürleri bulunmaktadır. Üreticiler, ürettikleri basınçlı kapların PS x V değerlerini hesaplamalı ve doğru bir prosedür (modül) seçerek belgelendirme çalışmalarını şekillendirmelidir. Uygunluk değerlendirme prosedürlerinin şartları yönetmelikte şöyle açıklanmıştır:
Her bir prosedür kapsamında üretici firmaların, onaylanmış kuruluşların, yetkili temsilcilerin vs yapması gereken çalışmalar birbirinden farklıdır. CE Belgesi’nin hangi modül kapsamında düzenlenmesi gerektiğini NVA ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Basit Basınçlı Kaplar CE Belgesi almak isteyen firmaların belgelendirme sürecinde yapması gereken en önemli çalışma teknik dosyadır. Bu dosya içerisinde ürünün teknik tasarımı, yapılan test ve analizler, hesaplamalar, ürün kullanım kılavuzu vb gibi bilgiler ve dokümanlar yer almaktadır. Teknik dosya, ayrıca ürünün çalışma aralığı, güvenlik bilgileri, tasarım ve üretimde kullanılan standartların listesi ve üretici firmaya ait genel bilgiler içermelidir. NVA, teknik dosya hazırlama sürecinde firmalara gereken desteği sağlamaktadır.
Yönetmelik kapsamına giren basınçlı kaplar, farklı endüstriyel alanlarda yüksek risk ihtiva eden proseslerde kullanılmaktadır. CE etiketi bu ürünlerin piyasada güvenle kullanımı için genel şartların sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, CE işareti bulunmayan ürünlerin üretimi ve piyasada bulundurulması oldukça tehlikelidir.
Basit Basınçlı Kaplar CE Belgesi, firmalara AB pazarına erişim sağlama imkanı vermektedir. Belge sahibi üreticiler, piyasadaki rekabet gücünü ve müşterilerinin markaya olan güvenini artırabilmektedir. Bunun yanı sıra kamu ve özel sektör ihalelerinde ayrıcalık elde etme şansına sahip olmaktadır. NVA, sizlere sağladığı üst düzey eğitim, test, kalite ve belgelendirme hizmetleriyle bu gibi avantajları elde etmenize yardımcı olmaktadır.